Tijd voor initiatie

De afgelopen jaren heeft vertrouwen op intuïtieve kennis een steeds grotere rol gekregen in mijn leven. Het zorgde ervoor dat ik steeds dichterbij mijn vrouwelijke creativiteit kwam. Afgelopen winter ging ik zelf door een transformatie om dit thema nog dieper te onderzoeken. Want uiteindelijk was dit niet alleen mijn reis, maar ook de reis van mijn moeder, mijn oma’s, hun moeders en al mijn vrouwelijke voorouders. En ook de reis van mijn drie dochters is al begonnen. De afgelopen winter ging over het teruggeven van overtuigingen en denkbeelden die niet van mij waren. Ik sloot het af met een prachtig ritueel waar ik, zoals beloofd, hier meer over zal delen.  

De vrouwelijke cyclus

Wie weleens bij mij is geweest, weet dat ik het vaak over de menstruatiecyclus heb. In veel andere culturen wordt er aandacht besteed aan de overgang van meisje naar vrouw als een meisje voor het eerst ongesteld wordt. Helaas wordt er bij ons weinig aandacht aan besteed en is de ervaring soms zelfs negatief. Vaak betekent dit dat we de rest van ons leven onze menstruatie zien als een ongemak, een noodzakelijk kwaad dat je als vrouw nu eenmaal moet ondergaan.

Zelf heb ik altijd zware, pijnlijke en lange menstruaties gehad en ontdekte ik dat als ik voldoende rust neem tijdens de periode van menstruatie (“moon-time” vind ik een fijner woord), dit niet alleen een bijzondere periode kan zijn, maar ook een indicatie van hoe de rest van de maand eruitziet. Zo merk ik bijvoorbeeld dat als ik meer bloedverlies heb dan normaal, het vaak betekent dat ik die maand te veel heb gedaan en ik veel moet verwerken. Mijn lichaam zorgt er dan voor dat ik tijd neem om te reflecteren en mij terug te trekken. Toen ik mijn cyclus leerde respecteren, nam zowel de maandelijkse pijn enorm af als het aantal dagen dat ik ongesteld was. Gelukkig publiceerde zelfs NRC vorige week een artikel over menstruatieverlof met de boodschap dat je menstruatiepijn moet zien als een waarschuwing en dat dit niet normaal is!

De plek van de vrouw in de maatschappij

Maar de afgelopen maanden kreeg het thema vrouwelijkheid nog verdere verdieping. Als ik onderzoek doe voor mijn programma bekijk ik thema’s altijd vanuit verschillende kanten. Ik kijk naar wat de westerse wetenschap erover schrijft, maar ook wat yoga en ayurveda zegt, de Oude Religie, het sjamanisme en wat er bij mij zelf resoneert. Deze manier voelt goed voor mij, omdat ik iets kan aanbieden wat bij mij past, maar wat ook breder gedragen wordt. 

Op deze manier kwam ik op de stap die je zet van meisje naar vrouw. Want opeens realiseerde ik me dat het niet alleen gaat over het lichamelijk eren van de cyclus. Het gaat nog een stap dieper. De overgang van meisje naar vrouw gaat over jouw plek als vrouw innemen en is daarmee bepalend voor hoe jij je plek als vrouw ziet in de maatschappij. Of abstracter gezegd, hoe jij ‘het vrouwelijke’ in jezelf ziet.

Tijdens mijn onderzoek stuitte ik op het werk van Jane Hardwicke. In een masterclass legde zij uit dat elke overgangsrite vanuit het sjamanisme een betekenis geeft aan de periode die daarna komt. Wil je dus weten hoe je als vrouw in het leven staat, dan is het interessant om te kijken hoe jouw beleving van de vrouwelijk overgangsriten zijn geweest, in mijn geval mijn eerste bloeding en de geboortes van mijn kinderen. Overigens zegt Jane dat geboortes in deze context breder zijn, ook een carrière, een boek of een ander groot project kan ook een geboorte zijn. 

Initiatie van meisje naar vrouw

En dus sloot ik deze periode af met ‘opnieuw’ over de grens stappen van meisje naar vrouw: mijn Menarche. Ik ging terug in de tijd en stond opnieuw stil bij wat ik had gehoord, wat ik had geleerd en wat de boodschap was die ik mee had genomen als pubermeisje over vrouw worden en vrouw zijn. Hoe dit had doorgewerkt in mijn leven en welke nieuwe boodschap ik mijzelf wilde geven.

De afgelopen jaren ben ik gaan vertrouwen op mijn “innerlijke weten”, maar ik realiseerde me dat ik nog altijd een voorbehoud naar de buitenwereld maak als ik praat over dingen als cyclische energie, intuïtie en vrouwelijke creatiekracht. Ik ben er zelf wel in gaan geloven, maar ik mag het ook gaan uitdragen. En dat is de belofte die ik mezelf deed. 

Want als je diep van binnen voelt, dan ontstaat vertrouwen. En dat vertrouwen hebben we nodig om de te stoppen met handelen vanuit angst. Dat is hoe we de wereld veranderen. 

Ik ben heel benieuwd hoe jij jouw cyclus ervaart en hoe de overgang van meisje naar vrouw was. Ik vind het altijd leuk als je me dat laat weten in een DM op instagram of neem contact op via het contactformulier.

Share:

Laatste berichten

Balans tussen contrasten | Interview met Magdalena Matei

Als we haar vragen voor de podcast zegt ze ja, omdat ze het ziet als een moment van reflectie. Ze heeft zichzelf in haar leven vaak genoeg opnieuw moeten uitvinden. Geboren in Roemenië heeft ze op haar 18e al twee levens achter de rug; voor en na de val van het communisme. Eenmaal in Nederland moet ze eerst werken voordat ze aan haar studie kan beginnen en ook haar werkende leven ziet er gevarieerd uit, van consultant tot een eigen onderneming naar werken voor een stichting. Wendy en ik willen haar graag spreken over de waarde van dingen, die niet altijd in geld uit te drukken is. Maar uiteindelijk wordt het een gesprek dat gaat over geluk hebben en opzoeken, jezelf steeds opnieuw uitvinden en hoe je dat doet, en over het belang van community’s. Een prachtig gesprek met Magdalena Matei.

Podcast over het anders doen

Heb je een miljoen nodig om waarde toe te voegen?

In deze aflevering spreken Wendy en Nina over wat succes eigenlijk is. Want gaat dat alleen maar over geld? We vragen ons af of het ook anders kan (ja), wat je zou doen met een miljoen en of je dat miljoen ook daadwerkelijk nodig hebt om het anders te gaan doen. Spoiler: nee natuurlijk niet, maar hoe dan wel?

Een keer meepraten in de podcast?

Laat hier je gegevens achter: