Thuiswerken met kinderen

Thuiswerken met kinderen blijft een uitdaging, ook al zijn we het inmiddels al een beetje gewend. Nu we weer in een lockdown zitten, deel ik graag mijn tips om extra lockdown stress te voorkomen. Dus hierbij 7 tips voor thuiswerken met kids!

Thuiswerken met kinderen blijft een uitdaging, ook al zijn we het inmiddels al een beetje gewend. Nu we weer in een lockdown zitten, deel ik graag mijn tips om extra lockdown stress te voorkomen. Dus hierbij 7 tips voor thuiswerken met kids!

Door schade en schande werden we wijs. Met een werkende man, drie kinderen van 3, 6 en 7, de helft van de week een bonuszoon van 11 in huis en twee bedrijven waar ik, als ik zou willen, meer dan een full-time werkweek aan kan besteden was de eerste lockdown een uitdaging. Want hoe gingen we ons hoofd boven water houden? We begonnen in shifts, die van 7 uur in de ochtend tot 10 uur in de avond duurden – niet te doen dus. Totdat ik de tools die ik aan klanten leer die een te drukke agenda hebben op werk ging toepassen. Tijd om die tips te delen lijkt mij!

Tip 1: Kinderen hebben aandacht nodig, maar dat kan je best sturen

Kinderen hebben aandacht nodig. Ze hebben nog niet voldoende concentratie om de hele dag alleen en gefocust te spelen. En op een of andere manier hebben ze een soort superradar om precies aan te voelen wanneer jij jouw allerbelangrijkste call ingaat. 

Mijn tip? vertel ze duidelijk wat er gaat gebeuren, wat je van ze verwacht en wanneer ze weer aandacht krijgen. Je kan op de klok of bijvoorbeeld met een kookwekkertje aangeven wanneer je weer pauze hebt om samen een kopje koffie te drinken (samen maken natuurlijk), te lunchen of even buiten een rondje te lopen. 

Tip 2: The art of planning

Als je wilt thuiswerken met kinderen heeft het zin om iets van jouw kostbare tijd te besteden aan plannen. Deel alles wat je moet doen in drie categorieën: 

  • Categorie 1: Makkelijke en bij voorkeur korte taken, waarbij het oké is als er kinderen door je heen praten. Voor mij is dit de grote bulk aan mail wegwerken (die paar belangrijke mailtjes markeer ik voor een andere categorie), administratie doen, planning maken en stukken uitwerken waar ik al eerder de structuur voor heb opgezet.
  • Categorie 2: Focus taken, dit zijn taken waarvoor je wel focus nodig hebt, maar het is oké als je jouw kinderen op de achtergrond hoort spelen. 
  • Categorie 3: Taken die echt niet kunnen met kids erbij; zoals belangrijke calls of presentaties aan de board. In mijn geval bijvoorbeeld online trainingen en coach-gesprekken.
  • (En vergeet bij het plannen de bonus categorie “aandacht” niet, uit de eerste tip!) 

Nu ga je een planning maken. Voor categorie 3 schakel je hulp in, bijvoorbeeld van jouw partner of die ene lieve buurvrouw. En in het worst-case-scenario hulp van je werk zelf: het is nu eenmaal niet anders. Categorie 1 doe je niet te moeilijk over – met een laptop op je schoot naast een Jenga-toren zitten lukt je echt, maar dit wist je waarschijnlijk al. En vergeet niet alles te schrappen en uit te stellen wat niet echte prio heeft. De grootste winst is te behalen in categorie 2: lees daarvoor de tips hieronder!

Tip 3: Maak een buitengewoon betoverende speelgoed doos

Kinderen zijn dol op speciale dingen. Maak daarom een buitengewoon betoverende speelgoeddoos met speelgoed en/of opdrachten waar jouw kids rustig mee spelen, geen hulp bij nodig hebben en wat ze heel leuk vinden. Hier thuis hebben we voor de jongste (3) bijvoorbeeld een ‘computer’ waarop ze kan krijten (ik kan m niet meer vinden, maar deze is volgens mij nog leuker!) en een interactief tiptoi spel. De oudere meiden (6 en 7) hebben speciale knutselspullen en topmodel boekjes. En mijn bonuszoon (11) houdt van lego en heeft voor Sinterklaas een modelauto gekregen die hij helemaal in elkaar kan zetten. Ook nieuw aangekomen Donals Ducks druk ik achterover en stop ik er in! 

Denk daarnaast eens na over muziek waarbij jij goed kan werken. De meeste kinderen worden zelf ook rustig van (achtergrond) muziek. Zoek bijvoorbeeld op copywriting music op spotify (ik vind deze lijst heel fijn) of klassieke muziek, bijvoorbeeld deze klassieker. En in de pauze dansen we op deze playlist. Zo wordt thuiswerken met kinderen een makkie!

Tip 4: Zet schermtijd bewust in

Je kids dan maar achter het scherm? Ja en nee. In mijn ervaring werkt te veel schermtijd averechts. Zeker als je het thuiswerken een tijdje moet volhouden, gelden voor kinderen dezelfde schermtijdregels als voor onszelf en dan nog een beetje meer. Dus te veel schermtijd zorgt voor overprikkeling, boze (of zeg maar woedende) buien en slecht slapen. Dus teveel schermtijd lost bij ons thuis niet veel op. Ouders van nu schreef dit handige artikel over de richtlijnen rondom schermtijd per leeftijd. 

Dat gezegd hebbende: kinderen zullen je absoluut niet storen als ze achter het scherm zitten. En daarom zetten wij schermtijd in op momenten dat we het echt nodig hebben, bijvoorbeeld als we beiden tegelijk een belangrijke call hebben. We stimuleren daarnaast ook om niet alleen tv te kijken, maar ook af en toe iets educatiefs te doen, denk aan Squla of Junior Einstein.

Tip 5: Vraag hulp aan jouw collega’s

Als je begint met taken indelen in categorieën, belanden er vaak veel taken in categorie 3 (taken die echt niet met kinderen kunnen), die eigenlijk in categorie 2 (focus taken met kinderen) horen. Waarom? Omdat je nou eenmaal een verantwoordelijke en steengoede professional bent. Je vindt het niet oké als kinderen door het beeld lopen, ook niet als het een teammeeting is. Maar de waarheid is dat jouw team waarschijnlijk al lang weet dat je super professioneel bent. En stiekem vinden ze het best gezellig om jouw kids een keer te zien. Dus vraag om begrip en leg het uit! Iedereen zit nu in hetzelfde schuitje.

Tip 6: Gedeelde smart is halve smart – ook voor kinderen

Tot slot zijn kinderen ook hele sociale wezens. Ze vinden het leuk om met andere kinderen spelen. Vraag dus aan ouders van vriendjes of jullie een uitruil kunnen doen. Zelfs als het jouw beurt is om op de hele kinderschare te letten zal je zien dat ze elkaar wel vermaken. Zo schrijf ik deze blog terwijl er twee vriendinnetjes op bezoek zijn!

Tip 7: Thuiswerken met kinderen door werken aan weerbaarheid

Als het gaat over thema’s als timemanagement en planning kan je de omstandigheden vaak maar beperkt veranderen. Wat je wel kan doen is jouw weerbaarheid tegen stress opbouwen. Dus trek je het helemaal niet meer? Vraag of manlief op de toko let en vraag een speciaal lockdown consult aan. Zolang de lockdown duurt verleng ik mijn gratis intakegesprek naar een lockdown consult van een uur, zodat we meteen de diepte in kunnen en ik je fijne tips kan meegeven. Dit kan online of op kantoor, uiteraard met de nodige voorzorgsmaatregelen en zo lang de agenda het toelaat. Wil je hier gebruik van maken? Neem dan nu contact op!

Share:

Laatste berichten

Balans tussen contrasten | Interview met Magdalena Matei

Als we haar vragen voor de podcast zegt ze ja, omdat ze het ziet als een moment van reflectie. Ze heeft zichzelf in haar leven vaak genoeg opnieuw moeten uitvinden. Geboren in Roemenië heeft ze op haar 18e al twee levens achter de rug; voor en na de val van het communisme. Eenmaal in Nederland moet ze eerst werken voordat ze aan haar studie kan beginnen en ook haar werkende leven ziet er gevarieerd uit, van consultant tot een eigen onderneming naar werken voor een stichting. Wendy en ik willen haar graag spreken over de waarde van dingen, die niet altijd in geld uit te drukken is. Maar uiteindelijk wordt het een gesprek dat gaat over geluk hebben en opzoeken, jezelf steeds opnieuw uitvinden en hoe je dat doet, en over het belang van community’s. Een prachtig gesprek met Magdalena Matei.

Podcast over het anders doen

Heb je een miljoen nodig om waarde toe te voegen?

In deze aflevering spreken Wendy en Nina over wat succes eigenlijk is. Want gaat dat alleen maar over geld? We vragen ons af of het ook anders kan (ja), wat je zou doen met een miljoen en of je dat miljoen ook daadwerkelijk nodig hebt om het anders te gaan doen. Spoiler: nee natuurlijk niet, maar hoe dan wel?

Een keer meepraten in de podcast?

Laat hier je gegevens achter: