Wat hieraan bijdraagt en een derde reden is om dit te doen, is dat je hersenen beter kunnen reflecteren op het moment dat je lichaam in staat van ontspanning is. Hierdoor creëer je letterlijk ruimte voor persoonlijke ontwikkeling en groei. Je kan meer lezen over wat er in je lichaam gebeurt bij spanning en ontspanning in deze blog. En tot slot is deze techniek voor mij de ultieme manier om dat wat je op de mat leert mee te nemen in het dagelijkse leven, omdat dat wat je ervaart later nog is terug te lezen!
Yoga om te mediteren
De meeste van ons kennen yoga met name van de zogenaamde asanas, oftewel yoga houdingen. We doen yoga om er leniger te worden, omdat het ons rust geeft, om er sterker van te worden. Maar het oorspronkelijke doel van deze houdingen is om je klaar te maken om te mediteren. Zowel de houdingen als de ademhalingsoefeningen geven je de juiste mindset om daarna te gaan zitten en te verstillen.
Van deze eigenschappen maken we gebruik als we yoga combineren met journaling. Door de twee te combineren kan je vragen intuïtiever beantwoorden en werkt de rationele kant van je brein net iets minder hard.
Journalen
De beste Nederlandse vertaling van journalen is het bijhouden van een dagboek, maar sinds het de laatste jaren ontzettend hip is geworden is het zoveel meer dan dat. Op pinterest vind je de mooiste plaatjes en termen zoals “bullet journalen“, “one line a day-journal“, “art journaling” en “morning pages” (uit The Artist’s Way van Julia Cameron) zijn inmiddels wel bekend.
Maar wat bedoel ik er in deze context mee? Heel simpel, ik bedoel dat je gewoon alles opschrijft wat er in je opkomt. Belangrijk bij deze techniek is om de oefening niet teveel te laten verstoren door je ratio. Let dus niet op typo’s, zinsopbouw en dat soort zaken. Het hoeft ook geen mooi verhaal te worden, niemand hoeft dit verder te lezen.
De combinatie van Yoga & Journalen
Hoe combineer je dit nu in de praktijk? Eerst doe je de yoga oefeningen, dan begin je met schrijven en tot slot neem je een kort moment om af te sluiten. Er zijn grofweg twee manieren om het journalen vorm te geven (en heel veel varianten van deze twee, kies wat bij je past!). Je kan er een soort braindump van maken, waarbij je alles opschrijft wat er in je opkomt.
De tweede methode, die ik meestal gebruik, is om er iets meer structuur aan geven door vragen te bedenken die je kan beantwoorden. De vragen kan je van te voren bedenken en je kan zelfs de oefeningen die je doet aanpassen op de vragen (zie hieronder). Kies wel voor open vragen in plaats van ja/nee vragen. Dus niet: moet ik voor die nieuwe baan gaan, wel: wat zijn belangrijke aspecten voor mij bij de keuze voor een nieuwe baan.
Begin met bewegen!
Wil jij hiermee aan de slag? Begin dan met een paar minuten bewegen. Cat/ Cow is een makkelijke oefening hiervoor, als je beter bekend met yoga kan je een Vinyasa flow doen, maar ook iets simpels als rondjes draaien met je heupen kan heel effectief zijn. Wat ik zelf altijd doe is oefeningen bedenken bij de vragen die ik wil stellen. Stel je voor dat jouw vragen gaan over loslaten. Dan kies ik een oefening waarbij ik eerst alle spieren aanspan, om vervolgens weer los te laten. Als ik meer op zoek ben naar flow, kies ik er voor om met mijn heupen te draaien.
Kom in het nu
Nu je in beweging bent is de volgende stap om een oefening toe te voegen waarbij je de energie uit je hoofd naar beneden laat stromen, de wat meer grondende oefeningen waar je een tijdje in kan blijven. Denk aan child’s pose of een heup opener zoals butterfly pose. Tijdens deze momenten focus je je op je ademhaling en ontdek je wat je voelt je lichaam. Je geeft je over aan wat je voelt in het moment en kijkt of je langzaam zacht kan worden.
Begin met schrijven
Nu ben je klaar om te gaan schrijven en is het tijd om je journaling schrift erbij te pakken. Heb je niet direct vragen aan jezelf, maar wil je ook niet vrij schrijven? De volgende vragen kunnen je misschien op weg helpen:
- Hoe voelde ik me voordat ik vandaag op de mat stapte?
- Hoe makkelijk deed ik de oefeningen vandaag? Stagneerde er iets? Wat voelde ik in mijn lichaam?
- Hoe makkelijk was het om bij mijn ademhaling en lichaam te blijven tijdens de oefeningen? Waardoor werd ik afgeleid?
- Wat voor gevoelens kwamen er naar boven? Hadden die een effect op wat ik deed?
- Hoe is mijn energie nu? Wat wil ik meenemen de rest van de dag?
- Is er nog iets dat ik nodig heb?
Sluit rustig af
Sluit af door nog even in meditatiehouding te gaan zitten of in de savasana te liggen, de houding die je aanneemt aan het einde van de yogales voor de eindontspanning. Deze laatste momenten hoef je helemaal niets, alleen maar te ontspannen.
Deze manier van journalen zal je helpen om jouw vragen met helderheid te beantwoorden en de dagelijkse stroom van gedachten even te pauzeren. Doe dit een paar keer voordat je belangrijke keuzes te maken hebt en ik weet zeker dat je er net zo verslingerd aan zal raken als ik <3. Wat je hebt opgeschreven tijdens dit proces kan je laten voor wat het is, maar als je echt aan een thema werkt is het ook interessant om het een tijdje later nog eens terug te lezen.
Ik hoop dat je de eerste stappen zetten in reflecteren en het ontdekken wat jij wilt. En ik weet dat dat lastig is, dus ik snap helemaal als je er niet helemaal alleen uitkomt. Maar die eerste stap om hulp te vragen is heel spannend. Daarom bied ik je de mogelijkheid om een gratis kennismaking te plannen, waarin we kennismaken en je direct een aantal tips krijgt om mee aan de slag te gaan. Je kan contact opnemen via dit formulier. Ik hoop je snel te zien!